Hvis du er så heldig å ha en hund, har du kanskje ofte tenkt at den forstår deg bedre enn hva mange andre gjør. Og da har du helt rett. Ny forskning viser nemlig at hunder kan forstå både ord og følelser. De kan lese ansiktsuttrykkene våre, og til gjengjeld kommuniserer de med oss hele tiden.
Men forstår vi hva de prøver å si?
Mange tenker at hundespråket handler om bjeffing, knurring og logring med halen. Det er så langt unna sannheten du kan komme. Hundespråket er full av signaler – ofte uten at det kommer en eneste lyd. Mange av disse signalene er så raske at du nesten ikke rekker å få dem med deg. Dette er et språk som alle hunder er født med, og som er felles for alle hunderaser uansett hvor de bor i verden. Elghunden fra Vinstra kan fint snakke med puddelen fra Tokyo.
Disse små tegnene kalles dempende signaler, nettopp fordi hunden prøver å dempe eller roe ned – enten seg selv, andre eller en situasjon. Det er hundens måte å si at den ikke er ute etter bråk eller konflikt.
Det tar litt tid å lære seg dette språket, men når du har lært det vil du være i bedre stand til å både forstå og hjelpe hunden din. Som hundeeiere er det faktisk en viktig oppgave å lære seg disse signalene.
Gjesping
En hund som gjesper, er ikke nødvendigvis trøtt. Dette kan hunden gjøre hvis noen hever stemmen, krangler eller bråker. Eller når noen bøyer seg over den, kommer gående rett mot den og virker truende. «Ro dere ned!» sier hunden da. Eller den kan gjespe når den er full av forventning og glad fordi dere skal ut på tur. Da er hunden så ivrig at den prøver å roe seg ned.
Slikking
Hunden kan slikke seg rundt munnen når den har lyst på en godbit, eller den slikker pelsen for å holde seg ren. Men et raskt snuteslikk er et vanlig signal på at hunden er stresset. Mange og raske snuteslikk er tegn på at hunden ikke er komfortabel med situasjonen. Det bør man respektere og gi hunden mulighet til å trekke seg unna.
Snu seg bort
En hund kan snu hodet litt til siden, eller hele hodet. Eller hele kroppen. Dette er kanskje det vanligste signalet hos hunder, og betyr «Jeg er snill og grei altså, men kan du roe deg litt?» Ofte kan man se dette når noen kommer gående rett not hunden, eller hvis den synes at du ser ordentlig sint ut. Men også når noen prøver å løfte den opp, klappe den, stirrer eller bare er litt for intens. Dette er et signal som ofte brukes i møte med andre hunder, og gjør at den andre hunden roer seg ganske fort. Hunder er gode konfliktløsere!
Gå i bue
På hundespråket vil det å gå rett mot hverandre oppfattes som truende, og litt uhøflig. Særlig hvis det er ukjente. Derfor vil hunder alltid gå i bue hvis de har muligheten til det, for å vise at «Hei, jeg er ikke farlig». Noen hunder trenger stor bue, andre klarer seg med en mindre bue. Jo tryggere den er, desto mindre bue. Hvis du møter en engstelig eller aggressiv hund, bør du aldri gå rett mot den. Gå i bue opp til den – da viser du at du er vennlig.
Sakte bevegelser
Raske bevegelser og høyt tempo oppfattes som truende, og hunden vil alltid prøve å stoppe det. Ofte er det jaktinstinktet som slår inn, men det kan like gjerne være et forsvar mot noe som kommer rett imot den. En usikker og engstelig hund beveger seg sakte, så om du vil gjøre hunden tryggere – beveg deg sakte.
Snuse i bakken
Dette signalet ser vi hele tiden. Hunder er programmert til å bruke nesa, og snuser i bakken for å sjekke hva som er nytt siden sist. Men hunder kan også late som om noe er veldig interessant å snuse på, for å få være i fred. Akkurat som vi kan late som vi er opptatt med å lese en bok for å slippe å snakke med noen som sitter ved siden av oss på bussen. Men legg merke til at hunden likevel følger med på alt som skjer rundt den.
Frys
Når hunden plutselig stopper opp, blir helt passiv, står stille, setter seg eller legger seg ned. Dette ser vi i flere situasjoner. Når hunder leker, kan det ofte gå hardt for seg – og når en av partene synes det blir litt mye, fryser den til. «Nå tar vi det litt rolig», sier den da. Noen ganger kan hunden fryse helt når den er hos veterinær, og man tar det som et tegn på at den er rolig og grei – når den egentlig sier «hvis jeg er helt stile nå, så kanskje han lar meg være». Hunden er med andre ord, ikke særlig komfortabel.
Riste seg
Legg merke til at hunden ofte rister seg etter at den har møtt andre hunder eller mennesker. Det gjør den særlig hvis hunden ikke var helt komfortabel, eller møtet ble litt vel intenst. Da vet du at hunden din nettopp har vært stresset, men den «rister det av seg» – og pulsen går ned. Her har vi mennesker noe å lære!
Det finnes flere signaler som hunden bruker for å snakke med hverandre – og med oss, men dette er de vanligste. Når du begynner å legge merke til dem, blir det også lettere å lese og forstå hva hunden din prøver å fortelle. På den måten kan du ligge litt i forkant, og hjelpe hunden din når den ber om det. Det styrker forholdet til hunden din, og gjør at den føler seg trygg.