Menneskemat – hva kan hunden spise?

Vi elsker å skjemme bort hundene våre, og ofte kan det være fristende å gi dem en ekstra godbit fra middagsbordet. Har du en hund som elsker å knaske gulrøtter, eller som blir helt vill når den kjenner lukten av kylling? Her får du en oversikt over menneskemat som trygt kan spises av din firbente venn.

Kjøtt

Hunder er rovdyr, og kjøtt er en viktig del av kostholdet deres. Kokt kylling, biff eller kalkun uten krydder er gode kilder til proteiner for hunden din, og viktig for helsa. Vær likevel nøye med å unngå at den får i seg små bein fra fisk, kylling eller annet kjøtt. Det er ikke giftig, men kan likevel være farlig dersom de setter seg fast eller forårsaker sårskader i fordøyelsessystemet.

Grønnsaker

Mange grønnsaker er svært sunne for hunder. Gulrøtter, blomkål, brokkoli, kokt potet eller søtpotet, agurk, asparges, spinat og kålrot er eksempler på grønnsaker som kan serveres i små porsjoner – for eksempel som et alternativ til godbiter. Maks 10% av kostholdet bør bestå av grønnsaker, og husk at alt bør være ferskt og lukte godt. Råtne grønnsaker kan inneholde giftige stoffer, også for hunder.

Frukt og bær

Frukt og bær er super snacks for hunden din. De er fulle av vitaminer, og noen av dem er trygge å spise i moderate mengder. Dette er sunne alternativer som du trygt kan servere: Eple (uten kjerne og frø), banan, mango (uten skall og stein), melon (uten skall og frø), bringebær, blåbær, moltebær og jordbær.

Ris og pasta

Kokt ris eller pasta uten krydder kan være en lett fordøyelig kilde til karbohydrater for hunden din. Pasta inneholder lite kalorier sammenlignet med andre typer korn, og fiberinnholdet bidrar til et sunnere miljø i tarmen. Veterinærer anbefaler blant annet kokt ris som diettmat i forbindelse med oppkast og diaré, og er derfor helt trygt å spise for hunden.

Prøv deg frem

Husk at det er store individuelle forskjeller på hunders ernæringsbehov, og de vil variere avhengig av rase, alder og helsetilstand. Noen mager tåler mer enn andre, så det kan være lurt å prøve seg frem med en liten mengde først. Menneskemat er jo tross alt det – for mennesker. Om du er i tvil, eller kanskje hunden din har allergier, kan det også være lurt å snakke med veterinær før du gjør større endringer i hundens kosthold.

Dette skal hunder ikke spise

Noen matvarer kan rett og slett være farlige for hunden, selv om de kanskje kan virke helt uskyldige. Du bør for eksempel aldri gi hunden din løk, verken hvitløk, vårløk, gressløk eller andre typer løk. De inneholder et stoff som kan ødelegge hundens blodlegemer og forårsake anemi.

Sjokolade bør heller aldri gis til hunder. Sjokolade, spesielt mørk, inneholder et stoff som heter teobromin, som er giftig for hunder. Dette stoffet stimulerer nervesystemet og øker hjerterytmen – så styr snuten unna.

Andre eksempler på matvarer som ikke skal gis til hunder er druer og rosiner, avokado, nøtter og sopp.

Hunder er nysgjerrige dyr, og det er ikke alltid like lett å ha full kontroll over hva de får i seg. Men når du er klar over hvilke matvarer som er trygge – og hvilke som er forbeholdt din side av middagsbordet – har du som hundeeier et godt utgangspunkt for å kunne servere de riktige godbitene.

Bon appetit!

Tags

Related Articles
Slik får du en sunn og lykkelig hund

Om du har en hund i livet ditt, har du også en lojal og kjærlig bestevenn. Alltid like hengiven og trofast. Og vi vil jo at de skal ha det godt og leve lengst mulig. Da er det viktig å vite litt om hva som faktisk påvirker hundens humør og helse.

Hunder er like forskjellige som oss mennesker, og akkurat som for oss er det flere faktorer som påvirker og former helse og velvære.

Hva prøver hunden å fortelle deg?

Hvis du er så heldig å ha en hund, har du kanskje ofte tenkt at den forstår deg bedre enn hva mange andre gjør. Og da har du helt rett. Ny forskning viser nemlig at hunder kan forstå både ord og følelser. De kan lese ansiktsuttrykkene våre, og til gjengjeld kommuniserer de med oss hele tiden.

Men forstår vi hva de prøver å si?

Slik holder du hundens pels i toppform

Pelsen sier ofte mye om hvordan det står til med helsa. En sunn hund har vanligvis blank og glansfull pels, mens en hund som har underliggende helseproblemer ofte kan få matt, livløs pels, eller begynne å røyte unormalt mye. Noen hunder har ikke pels, og da kan eventuelle problemer vises seg som reaksjoner i huden. Ved å følge med på hundens hud og pels, får vi viktig informasjon om det som foregår på innsiden.